perjantai 26. heinäkuuta 2013

IBS, FODMAP, ADHD, AC/DC, CCR ja CRC vai miten se oli?

Kuten tässä viikkoa aikaisemmin kirjoitin, ruokavalioni meni vähän uuteen uskoon lääkärin diagnoosin myötä. Oireiden aiheuttajaksi lääkäri arveli IBS:ää eli ärtyneen suolen oireyhtymää. Tähän hoidoksi kourallinen lääkkeitä, stressitön elämä ja FODMAP-ruokavalio.

Nyt ruokavaliota ja lääkekuuria takana tosiaan reilu viikko. Olo on jonkin verran korjaantunut. Lääkkeiden vaikutus tuntuu lähinnä siinä, että aamulla kieli ei irtoa kitalaesta. Ja en kuulemma valita jatkuvasti kipeää mahaa. Tämä siis plussaa :)

FODMAP-ruokavaliossa on tarkoitus karsia tiettyjä ruoka-aineita pois silloin, kun vatsa alkaa oireilemaan. Ymmärsin, että aineita voi varovaisesti lisäillä sitten takaisin, jos oireet helpottavat. Kuitenkin voi todeta, että joitain ei kannata enää koskaan syödä, ainakaan suuria määriä. Ammattilainen en tämän asian suhteen ole, joten näitä ohjeita ei kannata kamalan kirjallisesti ottaa. Asiasta löytyy paljon tietoa kyllä internetistä ja uutena kansansairautena tuttu myös lääkäreille. Joten, jos oireita on, kipin kapin lääkäriin.

Itse olen nyt noudattanut linjaa, jossa karsin pois sipulit, kaalit, pavut ja herneet, ylimääräisen sokerin [myös hedelmät] sekä rukiin, vehnän ja ohran. Ja kaikki maitotuotteet pitää olla laktoosittomia, vähintään hyla. Sekä ruokavalio että lääkitys on sitä luokkaa, että alkoholin kanssa ei tarvitse enää olla tekemisissä [niinkuin joskus muka olisi enemmänkin ollut :D] Aamutee vaatii edelleen hieman sokeria tai hunajaa ja maustesekoitukset, joissa on sipuleita (tai kasvisliemikuutiot) aion pitää vielä itselläni. On muuten hankala saada ruokaan makua, kun on tottunut laittamaan kaikkeen ruokaan sipulia ja yleensä vielä valkosipulia. Parvekkeen yrttilaatikko onkin ollut aika ahkerassa käytössä. Laktoosittomaan, rasvattomaan, maustamattomaan aamujogurttiin sekoitan yleensä marjoja, joko tuoreita ilman sokeria tai sitten pakasteesta niitä, jotka olin sokerin kanssa ehtinyt jo pakastamaan sekä heitän lisäksi pellavansiemenrouhetta. Leipänä olen syönyt kauraleipää [on muuten hankala löytää kauraleipää ilman muita jauhoja] sekä gluteenittomia leipiä. Myös pastan olen vaihtanut gluteenittomaan. Viikonloppuna tarttui matkaan Heilasta [Heinolan lähiruokapuoti ABC:n kupeessa, kannattaa käydä] tattaripastaa sekä Pyhä Olavi Linnanherran lihamaustetta, joka sisältää lipstikkaa, kynteliä, persiljaa, basilikaa ja rakuunaa. Jospa noilla ruokaan saisi makua :)

Ihan en pyhimys ole ruokavalion kanssa ensiviikkoina ollut. Viikonloppuna keikalla mukana oli hätävarakarkkipussi, jos alkaa heikottamaan. Muutama karkki tuli siitä syötyä, samoin kotimatkalla Heilasta mukaan tarttui tummaa minttusuklaata pala. Ja perillä maalla vielä muutama ruokalusikallinen jäätelöä. Mutta aika pienillä synneillä silti, kun ottaa huomioon tuon entisen elämän herkkujen kulutuksen... Varmaan jatkossa on helpompaa kieltäytyä houkutuksista, kun olo alkaa olemaan parempi. Vuosikausia mahaongelmien kanssa painiessa alkaa kaikki keinot olla tervetulleita, vaikka se sitten tarkottaisi jostain luopumista.

Stressi ja jännittäminen pitäisi vielä saada aisoihin, jotta oireet eivät saisi siitäkään kipinää. Helpommin sanottu kuin tehty.. Olen kuitenkin ryhdistäytynyt sosiaalisen elämäni kanssa [kuulostaapas kamalalle] ja käynyt erinäisissä paikoissa ja hankkiutunut tilanteisiin, jotka minulle yleensä aiheuttaa jännitystä. Jospa siedätys auttaisi tähän asiaan ja kotihiiri osaisi lähteä tuulettumaan vähän useammin.


Nyt nauttimaan vapaapäivästä kotihommien ja muiden aktiviteettien muodossa. On muuten kaupungissa pöhinää, sillä viikonloppuna ravikansa valloittaa mestat Kuninkuusravien merkeissä. Itsehän nautin humusta sitten työmaalla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti