maanantai 16. helmikuuta 2015

Makumuistoja: laskiaisrieska

Nyt on opinnäytetyöseminaari pidetty, työ menossa läpi ja hommat aikalailla purkissa. Tuntuu kohtalaisen hyvälle ja sitten se vasta hyvälle tuntuukin, kun on paperit kourassa. Vapaa-aika on hetkiseksi lisääntynyt ja keittiössä siivo sen mukaan.

Tämän kerran makumuistona on laskiaisrieska tai oikeammin kai läskirieska, joka on sitkeää ohutta ohrarieskaa, jonka päällä on siankylkeä. Tätä herkkua on ollut tarjolla mummulassa usein laskiaisen aikaan ja kun tänävuonna meni laskiaissunnuntai töissä ja tiistai tulee menemään samoissa merkeissä, päätin leipoa rieskaa edes muistuttamaan lapsuuden laskiaisista. Meillä oli tapana isoveljen kanssa laskea mäkeä silloisen kotipaikkamme läheisyydessä olevalla mökkitiellä ja rakensimme tien reunaan aina hyppyrin, josta oli hyvä stigalla täräyttää pää edellä hankeen. Jokusen kerran siinä saattoi tulla ilmat pihalle, mutta hauskaa oli..

Tein jälleen hieman muunnellun version makumuistosta, sillä ohjeen mukaisia ohrajauhoja minulla ei ollut ja siankyljen tilalle laitoin pekonia, jota myöskin mummulan rieskassa on ollut joskus.

Laskiaisrieska

2 1/2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
ruisjauhoja
spelttijauhoja

Taikina saa olla kohtalaisen kiinteää, jotta siitä voi muotoilla pötkön. Pötköstä leikataan sopivan kokoisia paloja ja kaulitaan tai painellaan palat leivinpaperille rieskan muotoon. Pistellään haarukalla rieskan pinnat ja laitetaan pekoninpaloja päälle. Paistetaan n. 250 asteessa 12-15 minuuttia. Jauhoja meni yhteensä ehkä kuutisen desiä, ohrajauhoja ohjeeseen kuuluu neljästä neljään ja puoleen desiin ja paistolämpötila on tuolloin vajaa 300 astetta ja paistoaika 15 minuuttia. Vesi kannattaa olla oikeasti kylmää, sillä se vaikuttaa rieskan rakenteeseen, kun kylmä taikina pannaan kuumaan uuniin.


Ystävänpäivää meillä vietettiin jo oikeastaan perjantaina, jolloin illalla naposteltiin rieskarullia. Lauantaina pöydässä oli jääkaapin jämäjutuista tehty shakshuka ja pull-apart -leipää ja jälkkärinä Arnoldsin sydändonitsit. Askartelin ystävänpäivälahjaksi meille date jar -purnukan, jossa on ideoita yhteiseen ajanviettoon. Liian helposti tulee vain istuttua sohvalle tuijottamaan elokuvia..Herkkuja on tullut syötyä siihen malliin, että perjantain ja lauantain välisenä yönä suussa räjähti hammas :) Hammaslääkäriä odotellessa..

Lopuksi vielä kuva Unnasta.. <3 Saatiin eilen tieto, että päästään huhtikuussa Savon Nuuskujen noutokurssille opettelemaan riistan noutoa. Saa nähdä, mitä siitä tulee..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti