perjantai 14. maaliskuuta 2014

Jukka Rintala - maanläheinen suomalaisen työn puolestapuhuja

Koulullamme kävi luennoimassa tällä viikolla yksi Suomen tunnetuimmista vaatesuunnittelijoista ja muotoilijoista, legendaarinen Jukka Rintala. Aivan alkuun on todettava, että hän oli kyllä uskomattoman miellyttävä ja maanläheinen ihminen. Asenne oli hänellä kohdallaan, sillä omista töistään puhuessaan hän vihjeli sellaisia sanoja kuin aika hieno, ihana, kiva ja onnistunut. Ihminen, joka kehuu ja arvostaa omia töitään uskomattoman paljon, mutta se ei silti haiskahda yhtään. 


Mies on tunnettu uniikkipuvuistaan, mutta kertoi, että se ei suinkaan ole hänelle se mieluisin työ vaan uniikkipukujen teko on raskasta. Kaikista parasta on arkisten käyttöesineiden suunnittelu [servetit, taulut, liinat, lakanat, matot ja tapetit nyt näin alkuun] ja uniikkipuvut ovat lähinnä näiden markkinointia ja sitä, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus ostaa tätä glamouria kotiin esimerkiksi servettien muodossa.

Rintala puhui työstään "pienyrittäjän arkena", jossa 5% ajasta voidaan käyttää suunnittelutyöhön ja muihin toimiin menee suurin osa ajasta. Hän on vahva suomalaisen työn puolestapuhuja, sillä noin 95% hänen tuotteistaan valmistetaan Suomessa. Rintala on tänä keväänä mukana myös kampanjassa, jossa kannatetaan ja korostetaan suomalaisen työn merkitystä. Yhteistyökumppaneita Rintalla on hengästyttävä määrä! Ja kuitenkin pääasiallinen liiketoiminta pyörii pienellä porukalla, joista mainittakoon Matti Vaskelainen, jota Rintala ylisti useaan otteeseen.

Muotisuunnittelusta Rintala sanoi hauskasti: "Kaikilla on perussääntönä se, että ihmisillä on kaksi jalkaa, kaksi kättä, pää ja vartalo - ei se kovin ihmeellistä ole"!

Ammattilaisena Rintala inspiroi meille kuulijoille ikimuistoisen hetken luonnostelemalla kahdelle paikalla olleelle kuulijalle puvun "asiakkaan" toiveen mukaan. Mielenkiintoista seurata ammattilaisen työskentelyä!Äitini on myös kova Rintala-fani, joten kävin hakemassa hänelle mestarilta nimikirjoituksen. Kuuluisa Rintala-signeeraus :)


Rintala kertoi jo aivan tilaisuuden alussa, että hänen tärkein elementtinsä on viiva. Viiva on kaikessa se punainen lanka. Viiva ei ole viimeistelty, ei piirretty kymmeneen tai sataan kertaan. Viiva on piirretty kerralla ja se on juuri uniikki sellaisena.

Kun osaa, niin viivalla saa kyllä aivan uskomattomia juttuja aikaiseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti