maanantai 26. toukokuuta 2014

Sadepäivän soppahommat ja yrttimaa

Maanantai-aamu oli yhtä ankea kuin voi olettaa. Ulkona satoi kaatamalla vettä, illallakin oli ollut murheellinen jääkiekkopeli. Mitäpä sitä siis voisi maanantaina tehdä, kun uloskaan ei oikein ole asiaa?

Leipomishommat on hyviä sadepäivän juttuja. Ulkona ei ole liian kuuma, joten uuni voi porata päällä koko päivän :) Ensin piti käydä kaupassa, mikä oli tuossa kaatosateessa melkoinen suoritus.. pikajuoksua autoon vesiesteiden kautta, auto parkkiin kaupalla ja samaa rallia sisälle. Poistullessa kahden ostoskassin kanssa ei ihan samanlaista mitalisuoritusta nähty :)

Alkuun tein spelttijauhoista puolikkaan pullataikinan. Ohjeita kurkin mm. Maija keittää -kirjasta, jonka olen saanut mummolta joskus lahjaksi. Tämän ohjeen tukena [miten niin uunissa ei ole sellaista lämpötilaa kuin kohtalaisessa uuninlämmössä] käytin nykytekniikkaa apuna :)

Taikinaan piti laittaa spelttijauhoja reippaasti ohjetta enemmän tai sitten minulla tuli nesteen kanssa mittavirhe. Taikina kuitenkin kohosi hyvin ja sain kierteet vuokaan kohomaan pienen taistelun jälkeen.


Bostonkakun kohotessa tein sarvitaikinan. Sarviin laitoin kahdenlaista täytettä, joista toinen on oma suosikkini meetvursti ja toinen oli kinkku-juusto. Kinkkuversion päälle ripottelin unikonsiemeniä.


Bostonkakku paistui hyvin ja tasaisesti, mutta otin sen kuitenkin noin viisi minuuttia etuajassa uunista pois, sillä voiteluun käytetty kananmuna alkoi mielestäni tummumaan liikaa. Tummuus ei kuitenkaan haitannut, sillä pulla oli tarkoitus kuorruttaa. Yleensä bostonkakun päälle tulee tomusokerikuorrutus, mutta tein sen pienillä muutoksilla. Joskus googlettelin aikani kuluksi, mitä jenkkilässä laittavat pullan kuorrutteeseen ja päälle siis tuli tomusokeri-voi-maitoseos. Ainakin näyttää hyvälle :) Jospa sitä uskaltaisi jälkiruoaksi palan maistaa...Perjantaina istutin takapihalle yrttilaatikkoon erilaisia yrttejä ja salaatteja. Salaatteja oli kahdenlaista, jokin sekalainen mix ja villirucola, yrttejä mm. tilli ja oregano. Tänään aamulla, kun kävin peittelemässä laatikon sateensuojaan, salaattimix-rivistöstä pilkisti jo pienen pieni vihreä taimi. Joten jotain toivoa ehkä laatikkokasvatuksellani on.. Yrteillä itämisaika oli 2-4 viikkoa, joten niitä saakin sitten jännityksellä odotella hieman pitempään :)

Nyt lähden keittelemään uusia [ruotsalaisia..] perunoita ja paistamaan jauhelihapihvejä.

Mukavaa viikkoa, vaikka keli onkin vähemmän kesäinen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti