sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kevätkeittiö ja kotitekoinen mysli

Jotenkin kummasti tuo auringonpaiste [tai sitten on lääkitys kohdallaan :)] alkaa vaikuttamaan mielialaan ja on iskenyt kamala keväinen sisutus- ja pesänrakennusvimma. Perjantaina kävin hakemassa ennen töitä IKEAlta uudet tabletit keittiön pöydälle vanhojen mustien tilalle. Tuntuu, että sälekaihtimet huuhtavat avaamista, kun valoa on ulkona jo niin paljon. Koko huusholli tuntui tunkkaiselle ja torstaina siivosinkin kolme tuntia.

Toistaiseksi vimma on rajoittunut keittiöön ja siihen, että monen kuukauden kitumisen jälkeen annoin itselleni luvan [ja taisi vähän hyväksynnän kerjuuta saada osakseen myös isäntä] tilata koirille uudet pedit. Olen kuolannut Bibi&Bim-tuotteita [kyseessä siis Paola Suhosen suunnittelema mallisto koiratarvikkeita] jo ikuisuuden ja eilisen Musti&Mirrin hintayön koittaessa vastustuskyky petti. Piti tilata ihan vain yksi peti, mutta koska hinnat oli tolkuttoman halvat enkä osannut valita lopulta kuosia, tilasin sitten kaksi erilaista. Unnalle pikkuhuoneeseen mustan Narupallo-patjan ja olohuoneeseen Niilalle [eli siis Unnalle] valkoisen Narupallo-pedin. En jaksa odottaa toimitusta :)

Mutta petipuuhista siis keittiöön. Uudet tabletit mätsäävät nyt kivasti keittiön pöydällä olevan bonsaipuun sekä vielä toistaiseksi elossa olevien yrttien kanssa. Ja tuon Iittalan karahvin, jonka [plus ison laatikollisen muita Iittalan astioita] sain viinipullon hinnalla ystävältä.
























Viimeviikonloppuna mökkeilessä tuli syötyä kaverin tekemään mysliä. Ja se oli niin hyvää.. olen nyt ruokavaliokokeilun aikana ikävöinyt mysliä ja kaupan gluteeniton mysli on tajuttoman kallista ja siinä on usein mukana mm. rusinoita ja pähkinöitä. Kaverin myslin inspiroimana tein viime viikolla mysliä itse. Ja siitäkin tuli ihan järkyttävän hyvää.

Mysli

Kaurahiutaleita
Tattarihiutaleita
Pellavarouhetta
Kurpitsansiemeniä
Kookosöljyä
Ruokosokeria

Kuivattuja banaanilastuja (sokeroimaton)
Kuivattuja karpaloita
Pakastekuivattuja mansikoita
Tiikeripähkinöitä
Kookoslastuja
Kaakaonibsejä

Ensimmäiset ainekset sekoitetaan keskenään ja paahdetaan uunissa 10-15 min 175 asteessa. Seoksen jäähdyttyä lisätään muut herkut ja sekoitetaan kunnolla. Ja eikun nauttimaan...


Viimeviikolla tein kasvissosekeittoa jälleen. Se on kyllä niin hyvää, vaikka ihan puhtaasta kasvisruoasta ei voikaan puhua mun pekonikeiton osalta.. Menis se ilman pekoniakin, mutta jotenkin sellainen suolainen ruoskuva pekoni siinä pehmeän keiton pinnalla on vaan niin bueno.

























Ruokakuviin ja tunnelmiin! Taidan lähteä ruokakauppaan, kun sekin ois jo auennut. Tänään luvassa sunnuntaigourmeeta eli spagettia ja jauhelihakastiketta ;)

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Risottoa ripeästi

Ruoanlaitto on mukavaa hommaa, jos siihen vain sattuisi olemaan enemmän aikaa. Tänään omatoimisen vapaapäivän kunniaksi ajattelin tehdä ruokaa, jota olin jo haaveillut tekeväni jokunen viikonloppu sitten. Risottoriisini kypsyy 15 minuutissa ja lohi pannulla hyvinkin nopeasti. Kohtalaisen nopea ja täyttävä ateria ja aivan järkyttävän hyvää!

Risotto lohella

Risottoriisiä
Kanalientä
Voita
Parmesaania
Timjamia
Lohta
Suolaa
Pippuria




Tänään aloitin myöskin ruukkuyrttien kanssa taistelun. Ostamani timjami sai kaverikseen basilikan ja nyt nämä kaverukset odottavat keittiön pöydällä käyttöä. Yrtit multaan ja ruukut asunnon valoisimmalla paikalle siinä toivossa, että niitä saadaan nauttia jatkossa säännöllisesti. Vielä joutuu hetken odottamaan takapihan yrttilaatikkoa, mutta kyllä se kesä sieltä tulee :)


Nokka kohti kevättä!

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Ihanat, rakkaat naiset

Vuosienkin jälkeen on aina yhtä mukava nähdä. Juttu jatkuu siitä, mihin se on viimeksi jäänyt, ehkä hieman edelliskertaa viisaampana ja vanhempana. Juorutaan ja nauretaan, valitetaan. Ja sanotaan ääneen se, mistä ollaan onnellisia :) Yhdessä touhuamista, pelejä ja paaaaaaljon hyvää ruokaa.

Siitä on onnistunut viikonloppu [ja YSTÄVYYS] tehty!








Kiitos murut ja murujen miehet :)

Nähdään taas!

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Viikon kuulumisia

Pikainen päivitys tästä viikosta. Muutaman tunnin päästä olisi lähtö kohti kotikontuja, jossa viikonloppu on tarkoitus viettää ihanaisten naisten ja naisten miesten kanssa :) Ulkona vallitseva myräkkä on katkonut sähköjä sielläpäin, mutta toivotaan, että pärjätään.. Mukava päästä hölisemään tyttöjen kanssa pitkästä aikaa. Toivottavasti maha [ja pää] ei pilaa tätä reissua..

Uusi lukujärjetys on aiheuttanut hieman ajankäytöllisiä ongelmia. Koulupäivät kestävät joko 2 tai 4 tuntia. Ihan naurettavaa touhua! Varsinkin, kun illalla on sitten töihin meno ja joutuisi odottelemaan tuntikausia koululla.. tai ajamaan 60 kilometriä ylimääräistä, jos haluaa käydä välillä kotona. Ja haasteellista ilmoittaa koulun keittäjälle, että milloin on syömässä ja milloin ei. Onneksi koululla on salaattilinjastossa yleensä jotain syötävää..


Kotona en ole ruokaa ehtinyt koko viikkona laittaa. Onneksi täällä on ollut makaronilaatikkoa ja muuta ruokaa odottamassa.. Aamupalatarvikkeiden ollessa vähissä, tein rahkasta yksi aamu pirtelön. Rahkaa, maitoa, mansikoita, macaa, pellarouhetta ja suklaamassaa.. niin ja ripaus sokeria, sillä suklaamassa on täysin 100% jauhettua kaakaopapua.


Tiistaina ehdin yhden tuollaisen typerän koulupäivän jälkeen ulkoilemaan koirien kanssa ennen töihin menoa. Aurinko paistoi ja ulkona oli mukavan keväinen ilma. Jaksoi lähteä illaksi töihin, kun oli ulkoillut ja sen jälkeen ottanut pienet päiväunet.



Unnan kanssa päästiin eilen vihdoin ja viimein takaisin treeneihin. Ja eihän se nyt taas sitten mennyt ihan toivotulla tavalla. Unna kyllä oli hienosti, vaikka tehtiin sille testi. Unna odotti edessäni katsekontaktissa ja muut ryhmäläiset yrittivät häiritä Unnaa kutsumalla, juoksemalla ja muilla keinoilla. Unna kuitenkin hienosti pysyi paikoillaan [ja vahtasi kädessäni ollutta namia]. Kuitenkin tämän jälkeen minulle iski kamalan huono olo, mahaan alkoi koskea ja oksetti. Lähdettiin sitten puolen tunnin treenien jälkeen kotiin :( Ensi viikolla parempi onni..

Unna on aina enemmän ja vähemmän keittiöhommissa apulaisena. Jos sattuisi vaikka maistiaisia tippumaan. Tässä naama [ja selkä] jälleen kerran tuhannen rahkassa..


perjantai 14. maaliskuuta 2014

Jukka Rintala - maanläheinen suomalaisen työn puolestapuhuja

Koulullamme kävi luennoimassa tällä viikolla yksi Suomen tunnetuimmista vaatesuunnittelijoista ja muotoilijoista, legendaarinen Jukka Rintala. Aivan alkuun on todettava, että hän oli kyllä uskomattoman miellyttävä ja maanläheinen ihminen. Asenne oli hänellä kohdallaan, sillä omista töistään puhuessaan hän vihjeli sellaisia sanoja kuin aika hieno, ihana, kiva ja onnistunut. Ihminen, joka kehuu ja arvostaa omia töitään uskomattoman paljon, mutta se ei silti haiskahda yhtään. 


Mies on tunnettu uniikkipuvuistaan, mutta kertoi, että se ei suinkaan ole hänelle se mieluisin työ vaan uniikkipukujen teko on raskasta. Kaikista parasta on arkisten käyttöesineiden suunnittelu [servetit, taulut, liinat, lakanat, matot ja tapetit nyt näin alkuun] ja uniikkipuvut ovat lähinnä näiden markkinointia ja sitä, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus ostaa tätä glamouria kotiin esimerkiksi servettien muodossa.

Rintala puhui työstään "pienyrittäjän arkena", jossa 5% ajasta voidaan käyttää suunnittelutyöhön ja muihin toimiin menee suurin osa ajasta. Hän on vahva suomalaisen työn puolestapuhuja, sillä noin 95% hänen tuotteistaan valmistetaan Suomessa. Rintala on tänä keväänä mukana myös kampanjassa, jossa kannatetaan ja korostetaan suomalaisen työn merkitystä. Yhteistyökumppaneita Rintalla on hengästyttävä määrä! Ja kuitenkin pääasiallinen liiketoiminta pyörii pienellä porukalla, joista mainittakoon Matti Vaskelainen, jota Rintala ylisti useaan otteeseen.

Muotisuunnittelusta Rintala sanoi hauskasti: "Kaikilla on perussääntönä se, että ihmisillä on kaksi jalkaa, kaksi kättä, pää ja vartalo - ei se kovin ihmeellistä ole"!

Ammattilaisena Rintala inspiroi meille kuulijoille ikimuistoisen hetken luonnostelemalla kahdelle paikalla olleelle kuulijalle puvun "asiakkaan" toiveen mukaan. Mielenkiintoista seurata ammattilaisen työskentelyä!



Äitini on myös kova Rintala-fani, joten kävin hakemassa hänelle mestarilta nimikirjoituksen. Kuuluisa Rintala-signeeraus :)


Rintala kertoi jo aivan tilaisuuden alussa, että hänen tärkein elementtinsä on viiva. Viiva on kaikessa se punainen lanka. Viiva ei ole viimeistelty, ei piirretty kymmeneen tai sataan kertaan. Viiva on piirretty kerralla ja se on juuri uniikki sellaisena.

Kun osaa, niin viivalla saa kyllä aivan uskomattomia juttuja aikaiseksi!

Mummula kuvina

Ajattelin keskittää tämän omaksi tekstikseen tai lähinnä kuvakollaasiksi, vaikka kuvat on hiihtolomalla otettukin. Joka kerta mummulassa käydessä tulee käveltyä ympäriinsä pihalla ja metsässä ja ihailtua maalaistalon maisemia ja yksityiskohtia.











Mummula on mahtava paikka!

Hiihtoloma

Hiihtoloma meni kuin heittämällä ja nyt tämä loman jälkeinen viikko samoin. Tiukkaa työtä ja opiskelua, joten en ole ehtinyt vielä lomatunnelmiakaan tänne kirjoitella.

Alkuviikosta kerroinkin jo edellisessä postauksessa, joten nyt sitten loppuviikkoon. Keskiviikkona illasta pienemmät sisarukseni tulivat meille ja katsoimme yhdessä Ice Age-elokuvaa. Elokuvan lomassa nautiskeltiin mustikkalettuja [tai niitä ne piti olla, mutta sitten ne olikin vaan lettuja mustikoilla ja vaahterasiirapilla]. Oli kyllä hyviä, vaikka itse sanonkin!


Torstaina aamulla aikaiseen sitten lähdimme ajelemaan kohti mummulaa. Mummulassa söimme aamupäiväruoan ja lähdimme sitten melkein samantien "kirkolle". Pikkuveli vietiin leikkimään serkun kanssa ja siskon kanssa suuntasimme laskettelurinteeseen. Olin luvannut opettaa lumilaudalla laskemista. On muuten aika hankalaa hommaa, mutta loppujen lopuksi hauskaa. Ja hyvin se alkoi sujumaan siskoltakin lasku :) Ja mikä parasta, paikkakunnan koululaiset olivat lomailleet edellisviikolla, joten saimme laskea melkein keskenämme ja palvelu oli loistavaa!



Illalla takaisin mummulaan ja sitten vähän ruokaa ja leivontaa ja ja ja.. Perjantaina oli todella huono keli, mutta suunnitelmien mukaan lähdimme päivällä käymään pilkillä. Eihän sieltä juuri mitään tullut eikä vesisateessa viitsinyt kauaa istua. Mutta tulipahan käytyä. Pienen huilin jälkeen luvassa oli vielä "pakollinen" lomalle kaavailtu makkaranpaisto. Nuotiolla vesisade ei enää juurikaan haitannut ja makkara maistui hyvälle, kuten aina :) Perjantaina myös äiti tuli mummolaan.




Illalla tehtiin hyydykekakkua, jonka pääraaka-aine oli piimä. Olen ollut murheellinen siitä, että en voi tällä hetkellä syödä juustokakkua [tuorejuustot sisältävät inuliinia, joka on nou nou mahavaivaiselle], mutta tämä kakku on kyllä aivan yhtä hyvää ellei jopa parempaa :)



Lauantaina aamupalan jälkeen ulkoilimme ja kuvasin valokuvailmaisun tunnille tarvittavia HDR-kuvia. Lauantaina paistoi aurinko ja ulkoilukeli oli ihan mahtava. Onneksi, sillä se oli viimeinen lomapäiväni! Päivällä "aikuisten" palaveeratessa omia asioitaan käytiin vielä sisarusten kanssa ulkoilemassa [toisinsanoen väkisin hilasin ne pihalle oman tahtoni mukaan]. Alla oleva kuva on äitin ottama :) Siinä meikäläinen pyrstö pitkällä keskittyy HDR-kuvauksen maailmaan..


Loma meni kyllä vauhdilla, mutta oli mukava päästä pitkästä aikaa mummulaan, ulkoilemaan ja näkemään sukulaisia. Ihana oli olla hetken myös erossa koirista, jotka ovat stressiminää rasittaneet viimeaikoina. Ja kaikki kouluhommat tietokone mukaanlukien jäivät kotiin, joten niitä ei tullut stressattua [kuin vasta sitten sunnuntaina töiden jälkeen piti pienet väsymysitkut jo tirauttaa..].


Tällä viikolla olenkin sitten höyrynnyt työharjoittelupaikkahakemusten ja kesätyöpaikkahakemuksen kanssa [nykyisessä paikassa eri tehtävä] sekä koittanut epätoivoisesti viimeistellä koulutehtäviä, joiden palautus on nyt loppuviikolla sekä yrittänyt tehdä portfoliomateriaalia lisää.


Huh hah hei ja kevättä kohti!

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Toinen lomapäivä

Loma loma loma loma! Vihdoinkin lomalla!

Eilen oli ensimmäinen virallinen lomapäivä, mutta pää ei ihan ehtinyt siihen vielä mukaan. Olin jo aamusta lähtien hirvittävän kärttyinen eikä olo iltaa kohden helpottanut. Pääsin eilen kuitenkin käymään lähes kahden viikon tauon jälkeen salilla, mikä oli kyllä positiivista.

Ajattelin pehmentää aamua nro 2 ja kävin eilen ostamassa aamupalatarvikkeita. Aamupalaa brunssimuodossa, blogien lukua kaikessa rauhassa. Ja taisi toimia :) Ainakin aamun alku on ollut parempi..



Brunssi koostui croissanteista, pekonista, kurkusta, tomaatista, suklaavanukkaasta ja sitruunateestä. Suunnitelmissa oli tämän lisäksi marjasmoothie ja mustikkaletut, mutta onneksi otin järjen käteen ja jätin osan pois :)

Viime viikolla leivoin perunarieskoja [valmiista muussijauheesta ja speltistä] ja ai taivas, miten hyviä niistä tuli! Olen yrittänyt syödä maltillisesti nyt leipää, joten muutama rieska aamupalalla on aika hyvä annos.



Enpä minä sitten juuri muuta olekaan tehnyt kuin syönyt tai laittanut ruokaa. Mutta haittaakos tuo :) Huomenna sisarukset tulee Kuopioon ja siitä jatkamme sitten illalla tai torstaiaamuna mummolaan loman viettoon. Siellä luvassa ainakin pilkillä käyntiä, makkaranpaistoa ja ehkä rinteessä käynti, jos aika riittää. Paljon mukavaa siis luvassa! :)

Eilen tein hirvittävän hyvää ruokaa.. Bataattiranskalaisia ja jauhelihapihvejä. Pihveihin laitoin sipulikeittoa mausteeksi. Bataattikin kuuluu sille eiparastamunmahalle -listalle, mutta laitoinpa kuitenkin. Illalla kyllä maha vähän vihoitteli.. mutta oli silti hyvää. Aina, kun paistan jauhelihapihvejä pannulla, tulee jotenkin mieleen edesmennyt mummoni, isäni äiti. Jotenkin se paistuvan pihvin ja sipulin tuoksu on juurtunut tuonne muistoihin.. Tätä eilen muistellessani mieleni alkoi tehdä kamalasti verilettuja, toista mummon bravuuria. Täytyy joku ilta paistella lettuja, ihan itsetehtynä :)


Kuten kuvista näkyy, ruokaa ja ruokaa :) Ja tänään vähän ehkä illalla taas salia. Postissa tuli tänään Fitnesstukun paketti, jossa mulle pitäisi olla uudet hienot mustapunaiset salihanskat :)

Ihanata lommaa kaikille, joilla sellainen on ja muillekin mukavaa viikkoa! 

Mie koitan ottaa rennosti, etten romaha! :)


P.S.  Viimeviikon asiakaspalaveri meni hyvin. Asiakas oli tosi tyytyväinen ja innostunut. Jee! En minä sitten ehkä ihan kaikessa sysipaska olekaan :)